Van Braak Accountants: lid van het eerste uur

Alweer bijna 30 jaar geleden was Hennie van Braak een van de grondleggers van Businessclub De Heuvelrug. Met Van Braak Accountants is hij nog altijd lid van het aan DOVO gelieerde zakelijke netwerk van Veenendaal en omstreken. Waar hij kan, ondersteunt hij de vereniging. “Want DOVO speelt een heel belangrijke rol in de samenleving.”

 

Hennie van Braak, nu 69 jaar, werd als klein jongetje door kameraden meegenomen naar DOVO. “Ik heb nog gevoetbald op het oude veld van DOVO aan het Panhuis, waar nu de PWA-flats staan.” Hij voetbalde tot z’n 23e; knieproblemen maakten daar een einde aan.

 

Scheidsrechter
“Toen werd ik elftalleider van een seniorenteam”, vervolgt Hennie. “Tijdens een uitwedstrijd bij SDVB viel de scheidsrechter geblesseerd uit. Dat heb ik toen maar van hem overgenomen.” Dat beviel: inmiddels fluit hij al 41 jaar lang thuiswedstrijden van DOVO-teams.

"Ik vind het prettig om met mensen om te gaan en te proberen de zaak een beetje in goede banen te leiden. En het houdt je fit en in contact met de jeugd."

 

Van Rotterdamse haven tot Curaçao
Zijn rol als scheidsrechter is kenmerkend. Hennie van Braak ziet graag dat anderen plezier hebben. Hij helpt daar binnen DOVO op verschillende manieren aan mee. Zo nam hij seniorenteams mee naar toernooien op het Duitse waddeneiland Borkum maar ook naar Curaçao. Dat laatste tot drie keer toe. “Moet je je voorstellen: DOVO 9 op Studio Sport in Curaçao.” Marcel Sjoer mocht als aanvoerder de president van het Antilliaanse eiland toespreken. “Zulke trips vergeten mensen nooit meer.”

Hij ging met DOVO-vrijwilligers varen op de Friese meren en nam onlangs nog het initiatief om met alle DOVO-leden van 60 jaar en ouder een dag naar de Rotterdamse haven te gaan. “Daar moeten meer activiteiten voor komen, voor de 60-plussers binnen DOVO”, vindt hij.

En begin november stond Hennie van Braak op de middenstip van het DOVO-hoofdveld als nieuwe sponsor van DOVO O23-1. “Ik help graag. En als je dat kunt lijden, moet je dat doen, vind ik. DOVO geeft zo veel mensen plezier.”

"Zo’n vereniging vormt mensen. Het leert je te werken in teamverband, naar anderen om te kijken, verantwoordelijkheid te nemen. En het is ook nog eens bar gezellig!"

IJscoman
De sponsoring geschiedt vanuit zijn onderneming Van Braak Accountants. Aan zijn loopbaan in de accountancy ging een wonderlijk pad vooraf. “Ik gaf gisteren in Leeuwarden een lezing over estate planning aan een vereniging van orthodontisten. Zo’n presentatie begin ik altijd met een anekdote over mijn eerste baan: ijscoman op markten.”

Hij stapte over naar een kantoorbaan, maar had dat na twee maanden al gezien. “Toen ben ik matroos geworden bij de marine. Na een aantal jaren varen heb ik nog wat gehandeld in tweedehandspartijen, tot ik in 1979 een eigen administratiekantoor begon.” In 1991 had hij een bedrijf met meer dan 50 werknemers opgebouwd; hij verkocht het aan KPMG.

 

Businessclub
Het was in die periode dat Hennie van Braak met zes kompanen Businessclub De Heuvelrug (BCH) oprichtte. “De bouw ervan was al een hoogtepunt op zich. En we hadden altijd heel bijzondere sprekers. Bijna had Kardinaal Simonis ook in dat rijtje gestaan; ging helaas op het laatste moment niet door. Maar, zulke sprekers trekken mensen aan. Dat is leuk.”

Dat bleek. Binnen een jaar tijd kwamen er veel leden bij. “We hebben nog een vliegtuig boven het sportpark laten vliegen met op het spandoek de naam van het 100e BCH-lid.”

De BCH was er om zakelijk te netwerken en DOVO te ondersteunen. “Van de inkomsten ging een deel naar DOVO, hoofdzakelijk het eerste elftal. De BCH bemoeide zich niet met de besteding ervan. Er keek alleen een BCH-bestuurslid mee of het geld aan ‘DOVO’ werd besteed. Op enig moment is die koers verlaten en is de besteding van de geldmiddelen aan anderen dan DOVO toevertrouwd. Die koerswijziging heeft niet geleid tot verbeteringen, eerder verslechteringen”, stelt hij kritisch. “Ik hoop dat we teruggaan naar de basisgedachte”.

 

Elf kantoren
Zakelijk zat Hennie intussen niet stil. In 1993 startte hij opnieuw een eigen accountantskantoor op, aanvankelijk kleinschalig in Tiel. Anno 2021 zijn binnen Van Braak Accountants 250 mensen werkzaam, vanuit elf vestigingen in het land. Elk kantoor heeft een eigen bedrijfsleiding: “Anders is het onbestuurbaar”.

“We zijn zeer duidelijk naar de klant toe, zeggen waar het op staat”, zo kenschetst Hennie zijn onderneming Van Braak Accountants. Er blijven binnen de accountancywereld veel aandachtspunten onbesproken, stelt hij. “Maar dat ervaart bijna niemand, omdat veel mensen er te weinig verstand van hebben. Wij kennen de regels en zijn fiscaal goed op de hoogte, maar we hebben een eigen wijze van denken.”Hij hamert onder meer op de vermogensoverdracht van ondernemers naar hun partners en/of kinderen. “Ik vraag vaak: als je gisteren dood was gegaan, weet je dan hoeveel belasting je nabestaanden vandaag moeten betalen? Als ik laat zien dat ze tonnen of soms nog wel meer kunnen besparen door zaken wat anders in te richten, nou, dan heb ik wel de aandacht, hoor!”

"Wij kennen de regels en zijn fiscaal goed op de hoogte, maar we hebben een eigen wijze van denken."

Wil je dit bedrijf ontmoeten? 
Kom dan naar ons volgende event

Bekijk de agenda